Danscoach-utbildning för personer med funktionsvariationer!

Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med dansföreningen På Egna Ben och Mosaikteatern. Syftet med projektet På Egna Ben – danscoacher med funktionsnedsättning, är att personer med intellektuell funktionsnedsättning ska ges möjlighet att utveckla sin pedagogiska förmåga i att coacha och leda andra i dansimprovisation. Målgruppen ges därigenom ökade möjligheter att synas inom kulturområdet vilket också kan öka deras möjligheter på arbetsmarknaden. Projektet sträcker sig över tre år.
Läs mer om projektet här.
Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden.

 

 

Projekt Konferensguiden

Ett demokratiprojekt finansierat av Allmänna Arvsfonden

Varför finns projekt Konferensguiden?

När kulturarbetare med funktionsnedsättning skapar kultur blir de inte alltid tagna på allvar. Många gånger så ser andra människor bara kulturarbetarens diagnos och inte vad de skapat. Det gör att kulturarbetare med funktionsnedsättning saknar möjlighet att kunna prata om sina tankar kring kultur, skapande och konstnärskap.

Konferensguiden vill skapa en plats där kulturarbetare med funktionsnedsättning kan prata om kultur, skapande och konstnärskap. Den platsen vill vi skapa genom att anordna kulturkonferenser.

Vi har den engelska organisationen Creative Minds som förebild. De har skapat en konferensguide om hur du gör för att anordna konferenser. De anordnar också kulturkonferenser. Creative Minds kommer samarbeta med projektet så att vi kan göra en egen svensk konferensguide.

Stiftelsen Mosaikteatern är huvudman för detta projekt tillsammans med Allmänna Arvsfonden och föreningen Kultur och Kvalitet.
Mer information finns på kulturochkvalitet.se/konferensguiden/

 

Allas rätt till scen

Vi har under några år arbetat för att färdigställa vår scen. Vår ambition är för att kunna skapa ett scenrum med gradänger/publikplatser och ljus och ljud. Vi vill att de produktioner vi gör ska visas i ett professionellt scenrum där skådespelarnas funktionsnedsättning blir sekundär och inte av betydelse egentligen- där den professionella scenkonsten ska vara i fokus och skådespelarna ska få vara avsändare av konst; någonting som berör och deras identitet som skådespelare kan bli ännu starkare.
Vi har sökt pengar från olika stiftelser och fonder och vi vill tacka: Gålöstiftelsen, Olle Engkvist Byggmästare, Stiftelsen Lars Hiertas minne, Stiftelsen Oscar Hirschs minne och Ann-Sofi Mattsons familjestiftelse för de anslag vi fått. Vi har nu gradänger, publikplatser och en del av det scenljus vi behöver till vår scen.

Musikvideo
Kolla gärna Asthrakhans video: Hear me now på www.rocknytt.net
I videon medverkar flera av Mosaikteaterns skådespelare.
Videon är gjord i Mosaikteaterns verksamhet, producent: Tina Johansson.

MER ÄN BARA SCENKONST

Mosaikteatern samarbetar med konstnärer inom flera olika områden. För att bredda vårt spektra tar vi ibland in dans- och teaterpedagoger i mindre, intensivare projekt eller workshops. Vi har genom åren jobbat med bland annat indisk dans, streetdance, salsa och operasång.

EGOLABB

Egolabb var ett  projekt Mosaikteatern gjorde under våren 2015 där skådespelarna utforskade sin identitet och översatte det i olika skapande uttryck och sammanhang. Vi arbetade med bildkonst och gjorde stora muralmålningar, en dans och teaterföreställning, en levande konstinstallation, konstfilmer till livemusik och ett dansnummer till projektioner, koreograferat och regisserats av en av skådespelarna. Presentationen blev en rörelse i rummet där publiken fick vandra mellan de olika upplevelserna.

Projektet Egolabb inspirerade till att göra fler filmer på temat och har fortsatt utforska arbetssättet där deltagarna själva skapar sina karaktärer, själva är koreografer och skriver manus, under handlednig av konstnärer och pedagoger med spetskompetenser. Det är ett arbetssätt Mosaik utvecklat under många år men som nu fått ta form även framför videokameran.