Projekt

Tårtan

DE TRE SYSKONEN PÅ SVERIGES KNASIGASTE BAGERI ÄR TILLBAKA!
Tårtan, av Carl Johan De Geer & Håkan Alexandersson, i regi av Per Törnqvist.

En sjuttiotalsklassiker med mjöl, deg & småkryp, skratt & överraskningar. Och en förrymd apa som heter Saba.
En familje- och barnföreställning.

Frasse, Jana och Hilding lämnar sjömanslivet och blir av en slump ägare till ett bageri. Ingen av dem kan någonting om bakning men lyckligtvis vet Jana nästan hur en ugn fungerar, och så har ju den förra ägaren lämnat receptet på sin allra godaste tårta! Om att få lov att misslyckas, om att vägra bli vuxen, och om vikten av att hålla rent i sitt bageri.

Tårtan är en del i ett Arvsfondsprojekt som syftar till att stärka teatrar med skådespelare med intellektuella funktionsvariationer. Under 2018 turnerar Tårtan till Östersund, Göteborg och Stockholm där Moomsteaterns tre skådespelare bildar nya ensembler ihop med skådespelare från Teater Barda, Teater Phantastisk och Mosaikteatern!
I Malmö gjorde Moomsteatern Tårtan under våren 2018 en kortare spelperiod tillsammans med gästskådespelare från Kulturhuset Teamus samt Frösunda Annorlunda i Vellinge. Ensemblen fortsätta sedan till Östersund och gjorde föreställningen tillsammans med Teater Barda, därefter till Göteborg och gjorde föreställningen med Teater Phantastisk och så i augusti var ensemblen Stockholm och gjorde föreställningen med skådespelare från Mosaikteatern. Läs mer om projektet här.

Projekt Konferensguiden

Ett demokratiprojekt finansierat av Allmänna Arvsfonden

Varför finns projekt Konferensguiden?

När kulturarbetare med funktionsnedsättning skapar kultur blir de inte alltid tagna på allvar. Många gånger så ser andra människor bara kulturarbetarens diagnos och inte vad de skapat. Det gör att kulturarbetare med funktionsnedsättning saknar möjlighet att kunna prata om sina tankar kring kultur, skapande och konstnärskap.

Konferensguiden vill skapa en plats där kulturarbetare med funktionsnedsättning kan prata om kultur, skapande och konstnärskap. Den platsen vill vi skapa genom att anordna kulturkonferenser.

Vi har den engelska organisationen Creative Minds som förebild. De har skapat en konferensguide om hur du gör för att anordna konferenser. De anordnar också kulturkonferenser. Creative Minds kommer samarbeta med projektet så att vi kan göra en egen svensk konferensguide.

Stiftelsen Mosaikteatern är huvudman för detta projekt tillsammans med Allmänna Arvsfonden och föreningen Kultur och Kvalitet.
Mer information finns på kulturochkvalitet.se/konferensguiden/

 

Allas rätt till scen

Vi har under några år arbetat för att färdigställa vår scen. Vår ambition är för att kunna skapa ett scenrum med gradänger/publikplatser och ljus och ljud. Vi vill att de produktioner vi gör ska visas i ett professionellt scenrum där skådespelarnas funktionsnedsättning blir sekundär och inte av betydelse egentligen- där den professionella scenkonsten ska vara i fokus och skådespelarna ska få vara avsändare av konst; någonting som berör och deras identitet som skådespelare kan bli ännu starkare.
Vi har sökt pengar från olika stiftelser och fonder och vi vill tacka: Gålöstiftelsen, Olle Engkvist Byggmästare, Stiftelsen Lars Hiertas minne, Stiftelsen Oscar Hirschs minne och Ann-Sofi Mattsons familjestiftelse för de anslag vi fått. Vi har nu gradänger, publikplatser och en del av det scenljus vi behöver till vår scen.